חאן חברתי גלילי

מפגש תושבים על עתיד הגינה הקהילתית: פיתוח ותוספת תקציב, שת"פ עם המתנ"ס והסרת חסמים בירוקרטים * איתן היימן: להפסיק את השיח המתלהם * אירוע קהילתי בט"ו בשבט


 

בסוף השבוע נערך בחדר הישיבות במועצת כפר ורדים דיון פתוח בנושא עתיד הגינה הקהילתית.

במרכז הדיון הוצגו רעיונות חדשים הנוגעים להפעלת המקום כ”חאן חברתי גלילי” עם אירועים קהילתיים, סדנאות, מפגשים מוזיקליים, פעילות אאוט דור ועוד.

את עיקרי התוכנית הציגו דוד רנוב ויפעת מעיין, אולם היא בשלבי ניסוח והיתכנות ראשוניים – וגם טרם עברה את האישורים הנדרשים, כמו גם בקשה לתקציב הקמה רב שנתי על-סך 365 אש”ח.

 

כפרניק IMG_20230127_104112-scaled חאן חברתי גלילי
ועד מנהל ופעילי הגינה הקהילתית ינואר 2023

 

בפתח המפגש, ביקש איתן היימן, יו”ר ועד הגינה הקהילתית (מטעם המועצה), להפסיק את השיח המתלהם והרעיל הנוגע לגינה הקהילתית, שעלה לדבריו בעיקר ברשתות החברתיות. הוא אמר כי אפשר להתווכח, אבל בכבוד הדדי.

כן הזכיר היימן כי הגינה הקהילתית איננה “בבעלות” הועד המנהל וגם לא של החברים הנוכחיים במעגל הפעילות, אלא מיזם ציבורי של כל תושבי כפר ורדים שרוצים או ירצו לקחת בו חלק בעתיד.

הוא ציין כי המבנה הנוכחי של ועד מנהל עם שלושה חברי מועצה (היימן, שרונה שלו-מאייר ויואב ניצב) ושלושה נבחרים מתוך פעילי הגינה (כרגע ז’אק בן זקן ויפעת מעיין) – נולד בעקבות קושי לקיים ולפתח את הגינה במתכונת הקודמת שהיתה פחות רשמית ומאורגנת, כמו גם תקצוב הגינה על-יד המועצה ב-80 אש”ח לשנה למימון חצי משרה ניהולית (כרגע הילה בוקס). לדבריו, כספי ציבור חייבים להיות מוסדרים ועל פי כללי מינהל תקין.

לדבריו, בשנה האחרונה לא הצליחה הגינה לגייס תושבים נוספים ולכן נמצאת על צומת דרכים, ואולי נדרשת מחשבה חדשה ויצירתית של שיתוף מעגלים רחבים יותר כמו מערכת החינוך, המרכז הקהילתי וכו’. היימן עדכן כי נפגש עם  מיי-טל גנגרינוביץ דרורי, מנהלת המתנ”ס, בנושא.

יפעת מעיין ודוד רנוב הציגו תכנית ראשונית של “חאן חברתי גליל” לפעילויות שונות בגינה הקהילתית שיגדילו מאוד את מעגל הפעילים והמשתתפים – כולל הנגשת המקום ומרחב להתכנסות במשך כל השנה. לדבריהם הדברים מתבשלים כבר זמן רב במעורבות של הלל גלזמן, דינה יוגב, בוקס ובן זקן. כאמור, עלות התקציב המשוערת עומדת על 365 אש”ח, בעיקר לתשתיות ולמימון הפעילות עצמה. הכוונה להציג את התכנית למועצה במסגרת “במה לתושב” במליאת חודש מרץ 2023.

 

כפרניק 22321556-scaled חאן חברתי גלילי
החאן החברתי גלילי בכפר ורדים

 

 

גם ליאת סידס אמרה כי אנשים רבים הגיעו לפעילות בגינה בשל המעטפת החברתית (מסיבות, ימי הולדת, פרלמנט וכו’), וכי חשוב לראות את הצרכים החברתיים והקהילתיים. לדבריה, הגינה היתה למעשה מעין “זוּלָה” למבוגרים.

 

כפרניק IMG_20230127_104241-scaled חאן חברתי גלילי
ליאת סידס (מימין): הגינה הקהילתית היא “זולה” למבוגרים

 

 



 

נחום אביגד, מראשוני הגינה הקהילתית, אמר כי הפעילות בגינה נכשלה, משום שבעבר הכפר היה בנוי בעיקר על התנדבות, והכנסת הממסד (מועצה, מתנ”ס וכו’) לפעילות מעוררת לעיתים התנגדות.

 

כפרניק IMG_20230127_104249-scaled חאן חברתי גלילי
נחום אביגד (מימין): להחזיר את הגלגל אחורה

 

לדבריו, הפעילות צריכה לבוא “מהשטח” עם אנשים כמו אליעזר אוליבר, נתן אבנט, ז’אק בן זקן, הלל גלזמן ואחרים – המהווים “מגנטים” לפעילות קהילתית והתנדבותית, והציע לנסות להחזיר את ניהול הגינה למתכונת הקודמת.

שלו מאייר: אין טעם לדבר על מי שלא נמצא כאן. צריך לקחת קדימה ולא אחורה.

בן זקן אמר כי המועצה מעכבת יוזמות פיתוח וציין כי רק לאחרונה הזמין על חשבונו משאית עם חומר מילוי וביקש מהמועצה טרקטור ליישור השטח בעלות של כ-1,500 ₪. לדבריו, התבקש על-ידי תמי חצ’ואל, מנכ”לית המועצה, להכין עוד הצעת מחיר ולבסוף חויב לעבוד עם קבלן המועצה שבכלל לא היה מעוניין לעשות את העבודה. הוא אמר כי הבירוקרטיה מוציאה לפעילים את הרוח מהמפרשים.

גם יפעת מעיין ציינה את הקשיים הבירוקרטיים, והיימן אמר כי יבדוק את הנושא (ראו בהמשך התייחסות של חצ’ואל).

יונתן אורון אמר שאם יש בעיות בירוקרטיה וניהול תקציב, אולי עדיף שהכסף יהיה כבר בחשבון נפרד ועצמאי של הגינה. לדבריו, מייצג בישיבה את בנו, יותם (12), שמגיע בכל יום שישי לעבוד בגינה – וכי צריך לגייס את מנהלי בתי הספר ותנועות הנוער לפעילות  בגינה.

נילי אלדר אמרה כי חלק מהייאוש הכללי, נובע מהפער בין הדיבורים למעשים. כן ציינה שאולי הרעיונות החדשים הם קצת “פנטזיות” ועדיף להיות ראליים בכוונות.

 

 

כפרניק IMG_20230127_104157-scaled חאן חברתי גלילי
יואב ניצב (משמאל בשחור): שנת שמיטה לקרקע ולפעילות

 

ניצב אמר כי מאות תושבים היו מעורבים במשך השנים בפעילות הגינה, ואיננו מתרגש מהירידה בפעילות. לדבריו, ניתן לראות את השנה האחרונה כ”שנת שמיטה” בה הקרקע נחה והרעיונות החדשים התבשלו.

בדברי הסיכום, שיבח היימן את איכות השיח המכבד, ואמר כי במשך השנים נבנתה בגינה תשתית פעילות מצוינת. הוא ציין כי המועצה והועד המנהל אינם “מנהלים” את הפעילות אלא רק קובעים מדיניות. האחריות לקידום הגינה מוטלת על מי שמעוניין בכך. הוא הדגיש שוב את הצורך בפיקוח על התקציב הציבורי ואמר שככל שיהיו יותר תושבים מעורבים בפעילות – כך תוכל המועצה להגדיל את התקציבים.

 



 

**

בהתייחס לדברים שנאמרו בפגישה, מסרה תמי חצ’ואל מנכ”לית המועצה:

כל בקשה מהגינה נענית באופן מיידי ע”י המועצה, באמצעותי.

  1. ביום ראשון 22.1.23 פנתה אלי הילה בוקס בווטסאפ במספר בקשות, כולל טרקטור לביצוע עבודות. באותו יום תואמה לה פגישה עמי ליום רביעי 25.1.23.

בפגישתנו ביום רביעי שוחחתי מולה עם קבלן האחזקה של המועצה ותיאמתי ביניהם את ביצוע העבודה. העברתי לה את מספר הטלפון שלו לביצוע.

אציין שלא ביקשתי שלוש הצעות מחיר מאחר והמועצה עובדת עם קבלן מסגרת שלו יש את הביטוחים הנדרשים.

  1. המועצה תקצבה את הגינה הקהילתית בשנת 2022 בסכום של 70,000 ש”ח וכך גם בשנת 2023.

כל הוצאה אכן מתבצעת מתקציב זה ואין כל מניעה תקציבית.

  1. רכזת הגינה הילה בוקס היא שמנהלת את תקציב הגינה ולא מנכל”ית המועצה.

 

**

 

דוד רנוב ביקש למסור כי הגינה קהילתית כפר ורדים מזמינה את הציבור להשקת “החאן החברתי גליל.”

כפרניק WhatsApp-Image-2023-01-31-at-12.10.43-300x141 חאן חברתי גלילי

אירוע פתיחה – ט”ו בשבט 2023.

מ-10:00 בבוקר עד  22:00

יערך יום הכרות והרשמה בחאן החברתי בגינה הקהילתית כפר ורדים. מוזמנים יחידים וקבוצות.

האירוע פתוח לתושבי הגליל ומיועד להפגיש בין אנשים וקבוצות מחברות שונות מכפר ורדים וסביבתה כדי ליצור יחד מקום-חוץ לפעילויות חברתיות.

יערכו סדנאות שונות: נשימות, ליקוט עשבי בר בגינה (שעומדת לסיים את השמיטה שהטבע והמין האנושי קבעו) וקליעה.

ימשיך בהכנת אוכל משותפת, סעודה, ומשם מעגל ניגונים סביב מדורה.

החאן החברתי ישמש למפגשי סדנאות, מורים ומטפלים.

 




6 תגובות

  1. יעקב הגב

    הומור משגע 3 חברי מועצה טוחנים את השטח ופוגעים במרקם החברתי שהיה קיים ועפ ניצב היו מעורבים מאות תושבים אני ספרתי אלפי אנשים

  2. אריק הגב

    תודה לאייל ולעובדי המועצה

  3. מתנדבת בלול התרנגולות בגינה הקהילתית הגב

    כפי שאמרה נילי אלדר, המפגש הזה היה העלאת מופע פנטזיה קהילתי.
    מי ירצה לבוא למקום מוזנח כזה כמו הכניסה לגינה הקהילית? ועד שיקימו או יבנו מרחב נוח ומזמין למפגשים קהילתיים יעברו עוד ימים רבים…
    אני דואגת ללול התרנגולות, מה יקרה ללול בזמן העבודות במקום? גם ככה הלול מוזנח ביותר ואיש אינו פוקד אותו מלבד המתנדבים הדואגים לאוכל והילה בוקס, המנהלת את הפעילות. למה לא הזכירו את הלול?
    אבקש מההנהלה (היימן, שרונה שלו-מאייר ויואב ניצב) ושלושה נבחרים מתוך פעילי הגינה (כרגע ז’אק בן זקן ויפעת מעיין) שתתייחס גם ללול ותמצא פתרון מכובד ומכבד.
    לא להתעלם מן הלול!

  4. אברום רותם הגב

    כל הכבוד על היוזמה של חאן קהילתי.

    הלוואי ויתרומם.

  5. הרוב הדומם הגב

    הגינה אינה רלוונטית לישוב שרוב בתיו הינם צמודי קרקע עם גינות רחבות ידיים המטופלות לרוב על-ידי גננים ולא באופן עצמי, רעיון הגינה הקהילתית מיועד לאיזורים אורבניים.
    לכן המקום לא תופס תאוצה, חבל על כספי הציבור ועל השטח המבוזבז.
    יש לפרק את הפרוייקט ויפה שעה אחת קודם.
    אם לא יפורק היום, יתפרק מהזנחה מחר.

  6. דיקמן ציפי הגב

    משום מה לא הוזכרה הגינה ההידרופונית כחלק מהגינה הקהילתית.
    הגינה שהוקמה בעזרת המשרד לשיוויון חברתי,למען תושבים המוגבלים בעבודה פיסית בערוגות ,ומופעלת בעזרת חברת המתנסים ומתנדבים מתנועת “באים לטוב”,מהווה מקום מפגש ,לימוד והדרכה והפועלים בערוגה ההדרופונית נהנים מירקות העונה וחברה מחבקת.
    הלל גלזמן שלומית פיש ומתנדבים נוספים דואגים ללוות את המעוניינים להכיר את המקום ולהשתלב בו.גימלאים חדשים המגיעים ליישוב מוצאים לעצמם עוד מעגל חברתי להשתלב בו.
    מאחלים להמשך פיתוח המקום {נגישות למשל}כתנאי ברור לפעילות שוקקת חיים של כל הנושאים שהועלו בדיון עבור כל מגזרי התושבים.

השארת תגובה

Array
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן